Rudy Offereins vertelde bij Vroege Vogels over de Noordse kauw

Uitnodiging mini-symposium Groenbeheer en natuurontwikkeling
25 oktober 2016
Buro Bakker past het Vleermuisprotocol 2017 toe
13 maart 2017

Afgelopen zondagochtend was Rudy op Vroege Vogels radio, in een item over de Noordse kauw. Het radioitem is hier terug te luisteren. Rudy heeft een artikel geschreven over de herkenning van kauwen.

De (Westerse) kauw zoals we die hier kennen is een standvogel en blijft het hele jaar in het land. In de winter krijgen ‘onze’ kauwen gezelschap van noordse kauwen. Deze broeden in Scandinavië en hebben meer neiging tot trekken. Dat geldt ook voor de Russische kauw. Ook deze soort is in de winter in Nederland aan te treffen.

In de winter komen dus drie soorten kauwen voor in Nederland. Dat is iets wat veel mensen waarschijnlijk niet weten. Het mooie is dat de soorten goed te onderscheiden zijn. De noordse kauw heeft een lichtere wang en achterhoofd en een lichtere buik dan de westerse kauw. Maar het meest opvallende verschil is de bleke band in een sikkelvorm rondom de nek. De Russische kauw heeft een nog wittere wangpartij en ook de sikkel is nog scherper.

Noordse kauw (rechts) en een westerse kauw (links). Foto: Rudy Offereins

Noordse kauw met duidelijke bleke sikkelvorm in de nek (rechts) en een westerse kauw (links). Foto: Rudy Offereins

Ziet u in de winter een groepje kauwen, kijk dan eens extra goed, misschien zitten er wel noordse of russische kauwen tussen.